Små barn och musik

Det råder inga tvivel om att de allra flesta människor uppskattar musik. Detta gäller inte enbart ungdomar eller vuxna, utan även mindre barn och spädbarn gillar att höra mjuka och harmoniska toner. När man tänker på små barn och musik är det inte ovanligt att man associerar till musiken från en speldosa i samband med att barnet ska sova, men det är inte enbart vid insomning som musik kan göra nytta.

Det finns mycket starka bevis på att musik hjälper barnet att utvecklas på flera olika sätt. Kreativiteten flödar och även motoriken sägs påverkas på ett positivt sätt. Många kvinnor väljer att låta barnet höra musik redan när barnet fortfarande ligger i magen och många vittnar om mycket aktivitet och rörelse då barnet hör musiken. Redan tidigt lär sig barnet att känna igen olika melodier och sånger. När barnet sedan lämnar mammans mage kan barnet känna en stor trygghet och ett igenkännande om man spelar samma låt.

I Sverige och runt om i världen är det inte ovanligt att man väljer att ta med sina små barn på olika sångstunder eller rytmik tillsammans med andra föräldrar och barn. Här får barnen höra olika typer av musik och själva prova på olika typer av instrument. På barnrytmiken får barnen testa på att röra sig till musik i olika tempon och takter. Det är viktigt att barnet finner aktiviteten rolig och underhållande, för att inte skapa en negativ känsla över musiken och möjligheten att röra på sig. Genom att få umgås med andra barn så knyter barnet även kontakter och får lära sig hur det sociala samarbetet fungerar. Det finns helt enkelt ovärdeligt många fördelar med att introducera barnet till musikens värld.