A capella-musik

A capella är italienska och betyder ”som i kyrkan”. Termen har sitt ursprung i att man under medeltiden bannlyste alla instrument förutom orgeln i kyrkan, vilket ledde till att körerna oftast sjöng utan ackompanjemang. När man senare började sjunga körsång på samma sätt utanför kyrkan sade man om sången att den var ”som i kyrkan”, och termen a capella kom så småningom att avse all form av sång utan ackompanjemang från instrument.

Även om a capellan framförallt har förknippats med särskilda musikaliska genrer, som religiös sång eller barbershop, fick den något av en renässans i Sverige under 1990-talet, tack vare The Real Group. The Real Group bildades år 1984, och bestod då av fem vänner som gått i Adolf Fredriks musikklasser tillsammans. Deras debutalbum kom år 1987, och bestod till största delen av coverlåtar. Även fortsättningsvis har The Real Group gjort coverlåtar, på allt från jazz och pop till klassisk musik och visor, men de har även komponerat egna originallåtar.

En annan grupp som har tagit sig an a capellan och gett den ett nytt ansikte är den amerikanska gruppen Pentatonix. Den grundades år 2011, och fick sitt genombrott genom tävlingen The Sing-Off, som de vann. Priset var dels 200 000 dollar, dels ett skivkontrakt med Sony Music. När det skivkontraktet gick ut skapade gruppen en egen Youtube-kanal, som har blivit enormt framgångsrik: den är i dagsläget den 50:e största kanalen (sett till antalet prenumeranter). Den mest sedda videon på kanalen är gruppens Daft Punk-medley. Förutom medleyn och covers på populära poplåtar är gruppen också känd för sina jullåtar och för sina originalkompositioner. Gruppen består sedan 2017 av Scott Hoying, Mitch Grassi, Kirstin Maldonado, Kevin Olusola och Matt Sallee.

Eftersom a capella-låtar kräver noggrann lyssning för att man ska uppfatta djupet i alla stämmor och röster, är det bästa sättet att lyssna på a capella hemma i soffan, där musiken inte störs av brus utifrån. Om du letar efter en ny, bekväm soffa som du kan ligga länge på och lyssna på dina favoritlåtar från The Real Group eller Pentatonix, ska du gå in på Furniturebox.se, där det finns ett stort utbud av soffor för olika smaker.