Behöver man företag som musiker?

När man talar om att arbeta som musiker, menar de flesta nog att bli artist, bli känd över hela världen och tjäna pengar på sina album och konserter. Det finns dock flera sätt att tjäna pengar på sin musik, om man inte känner att rampljuset lockar, och flera av dem är till och med i form av anställningar, vilket betyder att man inte måste starta ett företag för att leva på sin musik.

Ett exempel på ett yrke där man arbetar med musik och är anställd är musiklärare. Musiklärare är vanligtvis anställda av en enskild skola (eller kommunen om det är en kommunal skola) och har ett jobb som både kan innebära att man håller i musiklektionerna för en eller flera årskurser, och att man ger privatlektioner åt vissa elever. Det sistnämnda är särskilt vanligt på musikskolor, det vill säga de skolor som riktar in sig särskilt på musik.

En annan form av musiker som har en anställning är kyrkomusiker. Dessa är vanligtvis anställda av Svenska kyrkan, och har ett uppdrag som bland annat går ut på att spela musik till gudstjänster, dop, bröllop och andra evenemang i kyrkan. Ett krav är oftast att man kan spela orgel.

Om man vill arbeta med att spela musik vid olika evenemang, som konferenser eller fester, får man dock vänja sig vid tanken på att man bör starta ett företag, eftersom man då kommer att ha mängder av olika uppdragsgivare. Man måste därför ha möjlighet att fakturera varje kund efter att man har genomfört spelningen på evenemanget. Något som kan underlätta, om man känner att det tar emot att starta ett företag, är att veta om att det går att sälja en faktura via Fakturino. Det innebär att man kan få in pengarna från fakturan direkt, utan att vänta på att kunden betalar, vilket medför en större ekonomisk trygghet – något som är en av de största invändningarna många har till att starta företag och bli frilansare. Så med ett företag som Fakturino som stöd är det bara att ge sig ut i världen och tjäna pengar på sin musik.