Musik kan läka

För de allra flesta så är musik något som får en att känna en hel del olika känslor. En låt kan göra en arg, ledsen, glad eller kär och mycket beror på vad man kopplar ihop låten med. Vissa situationer och platser kan tillsammans med musiken få en att minnas situationer som resulterat i känslor av olika slag.

Att känna känslor i samband med musik är allt annat än ovanligt. Däremot är det få personer som är medvetna om vad musiken faktiskt kan åstadkomma för människan och vilka läkande effekter som musiken har. Rätt typ av musik kan hjälpa den som upplever utbrändhet eller stress att varva ner, men musik kan också se till att man får mer adrenalin och orkar mer fysiskt. Det är kanske inte så ovanligt att de flesta tränande människor väljer att lyssna på musik samtidigt, eftersom en snabb och peppande musik kan få upp humöret ordentligt.

Musik används inte enbart hemma i lugnets vrå eller på gymmet för att komma i rätt stämning. Musik är nämligen till stor användning för äldre och dementa eller för barn med autism. Musiken har en mycket läkande effekt och skapar ett lugn. I Sverige finns det många olika typer av föreningar man kan vända sig till för att få hjälp med behandling genom musik. Jobbar man på en dagsverksamhet, boende eller i hemtjänst finns det även ett flertal olika utbildningar man kan gå för att lära sig hur man hjälper människor att mötas genom musiken.

Vi har gått igenom vad musiken kan göra för enskilda personer, men man bör inte glömma vad musiken kan åstadkomma när den spelas i en grupp med människor. Om du någongång har befunnit dig på en konsert så är det inte ovanligt att man snabbt kommer riktigt bra överrens med personen som står bredvid en. Genom artisten och musik har man hittat något gemensamt, även om det är en människa man aldrig tidigare mött. Detta fenomen är också vanligt på festivaler, där alla samlas för att njuta av varandras sällskap och sina favoritartister.

Musik kommer i alla olika former och genrer. En musikstil som är lugnande för den ena behöver nämligen inte vara rofylld för en annan. När det kommer till att använda musik för att läka är det viktigt att man får välja den musik som man gillar bäst och är mest bekväm med. Dock bör man komma ihåg att snabb och fartfylld musik kan vara lugnande för örat, men kan fortfarande orsaka en inre stress som inte märks av lika tydligt. Ska man försöka komma till ro eller bli av med stress är heavy metal kanske inte det bästa alternativet, även om detta är en genre man vanligtvis lyssnar på i vardagen.