Körsverige


Många svenskar sjunger i kör. Det är ett mycket bra sätt att få använda sin röst och kropp. Dessutom är det en mycket stimulerande hobby som ibland även kan leda till extrainkomster. Det kanske allra bästa med att sjunga i en kör är den sociala biten. Man ingår i ett sammanhang och får framföra många av sina favoritsånger tillsammans med andra. I en kör är varje stämma viktig och att gemensamt arbeta med att öva in sånger och sedan framföra dem tillsammans, ger en ögonblicklig tillfredsställelse. När en kör fungerar som bäst blir den till ett oerhört omfångsrikt instrument för tonsättare och dirigenter att använda sig av.

Olika professionella körer


Just nu under våren tränas det mycket körsång runt om i landet. Valborg är en stor körhelg av gammal tradition i Sverige. Då kan man lyssna till landets främsta studentkörer när de sjunger in våren. Har du ännu inte varit i Uppsala vid Valborg och lyssnat till Allmänna Sången, Nordens äldsta studentkör, är det hög tid att du planerar in ett besök i år. Studentkörer som hyllar våren, och att tentaperioden går mot sitt slut, finns det fler av. Namnkunniga studentkörer med lång tradition hittar du även i Lund och Umeå.

Sverige är världsberömt för några av sina väldigt professionella körer. Dit räknas bland andra Radiokören. Radiokören startade samma år som Radiotjänst, 1925. Ambitionerna var redan från början högt ställda och repertoaren, som hela tiden växer, framföres med enastående bravur. Gå ut hårt och öka, är ett gammalt framgångskoncept inom sportvärlden. Med den fantastiska kördirigenten Eric Ericson i ledningen för Radiokören var det precis vad de gjorde. Genom att aldrig vika för det nya eller komplicerade och genom att alltid arbeta professionellt med repertoar och ensemble blev Radiokören till en av världens främsta – många anser faktiskt att den är världens bästa kör.

En annan världsberömd kör från Sverige och Uppsala är Orphei Drängar, eller populärt OD. Detta är en manskör som liksom Radiokören leddes av den eminente Eric Ericson i flera decennier. OD bjuder på en mycket bred internationell repertoar som hela tiden växer. Målet för musicerandet hos OD är att det ska vara kul, och det är det som oftast, även för publiken.

Barbershop


Sverige har dessutom under senare år blivit välkänt i världen för sina framgångsrika barbershop-körer. Barbershop är en liten kör med fyra medlemmar som sjunger a cappella. Det är ofta en mycket finstämd musikstil. Vill ditt företag göra reklam för sig finns det inget bättre sätt än att anlita en barbershop-kör som vandrar runt och besjunger ert företag, det skulle väl i så fall endast vara att trycka upp tygpåsar med företagsloggan som skulle smälla högre, eller att göra smygreklam på internet. Numer anordnas det världsmästerskap i barbershop, och körer från Sverige brukar placera sig högt och har till och med vunnit tävlingen vid några tillfällen.

Det finns mycket samvaro och glädje i en kör, du borde verkligen prova själv. Särskilt om du hela livet gått och funderat på att börja sjunga, men aldrig riktigt tagit tag i saken, nu är det dags. Öppna munnen och tag dig ton!