Köpa piano eller flygel – det här bör du tänka på

Piano - ett vackert instrument
Oavsett om du väljer att köpa ett piano eller en flygel så kommer du att få ett majestätiskt instrument som kommer skänka mycket glädje. Vad är egentligen skillnaden på en flygel och ett piano? Det mest uppenbara skillnaden är så klart storleken. En flygel är betydlig större och tyngre än ett piano. Ett piano är smalare och högre och tar upp mindre plats eftersom det kan ställas mot en vägg. Pianots konstruktion gör att de inte har samma vackra klingade ljud som en flygel. Så om man har plats för en flygel hemma så är en flygel egentligen att föredra tack vare ljudet.

Hur man än vänder och vrider på det så tar pianon och flyglar upp mycket plats, speciellt om de inte används. Så man kan ha tur och hitta annonser i tidningar där skänker bort dessa typer av instrument, man måste bara komma och hämta dem själv. Även att det är gratis så kan det riskera och bli en kostsam historia eftersom detta troligen är instrument som ingen har använt på länge. Så ingen vet egentligen vilket skick pianot eller flygel är i. Därför är det oftast bättre att köpa ett piano eller flygel från proportionella musikbutiker så du vet att instrumentet är i ett bra skick. Om du behöver ta ett lån så rekommenderar vi att du använder dig av Zmarta.se för att jämföra olika lån och villkor innan du bestämmer dig för vilket du ska ta.

Spelar på ett piano
När du sedan fått hem ditt piano eller flygel så kommer du att behöva ta hem någon som stämmer instrumentet igen. När det flyttades så förändrades strängarnas längd genom att de antingen drogs ut eller slakade vilket gör instrumentet ostämt. Du bör också se till att pianot eller flygel står i ett rum som inte har för stora temperaturväxlingar. Till exempel så bör de aldrig stå mot en yttervägg eller i ett rum med en kamin eller öppen brasa. Temperaturskillnader påverkar nämligen också strängarnas längd vilket gör pianot eller flygeln ostämt.

Tack vare sin smarta konstruktion så är det många stora artister älskar att spela flygel istället för piano. Konstruktionen gör att en flygels ljudbild är betydligt renare och klarare än den på ett piano. Tack vare att strängarna är längre och går i tangenternas riktning så kan man spela fortare utan att tonerna blir otydliga och glider in i varandra. Plus att artisten också kan se sin publik betydligt lättare när de sitter vid en flygel än vid ett piano.