Många ryggar tillbaka så fort de hör orden “klassisk musik”. Trots detta har så gott som alla någon gång nynnat med i ett klassiskt stycke utan att ha en aning om vad det är. Klassisk musik förekommer också ofta i reklam och som ledmotiv i TV-program och filmer. Ta till exempel “Te Deum: Prelude” av Marc-Antoine Charpentier. Förmodligen ringer inga klockor, men detta är Eurovision Song Contests signaturmelodi. Klassisk musik spelas ofta av mer eller mindre stora orkesterensembler, men kan också framföras på piano eller något annat instrument. När ett klassiskt stycke framförs av en orkester sker detta under ledning av en dirigent.
Dirigentens roll
Dirigenten har som uppgift att leda det konstnärliga samarbetet. Han eller hon bestämmer hur ett verk ska tolkas, dynamik, frasering, tempo och annat. Utöver detta är det dirigentens uppgift att slå takten. Dirigenten berättar för musikerna var någonstans i takten de befinner sig och förbereder ensemblen inför kommande insatser. Dirigenten får också ensemblen att spela på ett visst sätt genom sin blick, hållning eller gester. Till hjälp har han eller hon ett partitur, notschema, och en dirigentpinne. Idag använder dock många dirigenter bara sina händer. En dirigent många hört talas om är Esa-Pekka Salonen, som för första gången dirigerar Wagners “Nibelungens ring” på Helsingforsoperan. Föreställningarna delas i fyra och sätts upp mellan 2019 och 2021.
Orkestern
Orkestern eller ensemblen är uppdelad efter ett visst mönster. Närmast dirigenten finns violin, viola och violincello. Bakom dessa kommer orgel, celesta, piano och harpa. Intill dessa finns slaginstrument. Därefter följer flöjt, klarinett och trumpet. Bredvid dem oboe, fagott och trombon. Sedan kommer valthorn och tuba och längst ut bakom violincello finns kontrabas.
Klassisk musik alla har hört
Som nämndes i inledningen finns det gott om klassisk musik som alla känner till, åtminstone när den spelas, som temat från ESC. Vad folk oftast inte känner till är vad stycket heter eller vem kompositören är. Det är lätt att rynka lite på näsan när klassisk musik kommer på tal och ändå finns där så många pärlor. Nästa gång en invitation till en baby shower dimper ner i brevlådan, köp “Cradle Song (Lullaby)” av Johannes Brahms och ta med som present. Alla har hört den och babyn kommer att uppskatta den. Forskning visar att just klassisk musik verkar lugnande och avslappnande på små barn. Ett annat klassiskt stycke som garanterat känns igen är “Peer Gynt: I bergakungens sal” av Edvard Grieg.
Lyssna och njut av klassisk musik
Många tror att klassisk musik är svår och en popfantast kanske tror att det är omöjligt att lära sig att lyssna på klassiska stycken. Det är det inte. Popmusiken lånar flitigt slingor ur klassiska verk. För nybörjaren finns så mycket att välja bland. Kanske Mozart blir favoritkompositören, eller varför inte Edvard Grieg. Lyssna på “Nutcracker: Chinese Dance” av Tchaikovsky. En annan klassiker är “Hungarian Dance No.5” av Johannes Brahms. Behöver “Für Elise” av Beethoven ens nämnas? Ett annat stycke som alla som försökt lära sig spela piano säkert tragglat med, är Beyer No.8 av Ferdinand Beyer. Börja lyssna och hitta favoriterna.