Sergei Rachmaninovs enorma händer

Den ryske pianisten och kompositören Sergei Rachmaninov var ett monster. Då syftar jag inte på hans kvaliteter som människa, han var av allt att döma en mild man som periodvis plågades av djupa depressioner. Nej, istället syftar jag på att han var något av en Zlatan Ibrahimovic fast på piano. Zlatan är som bekant en väldigt lång man som besitter fotbollstekniska kvaliteter som fotbollspelare med samma kroppstyp som honom sällan besitter. Rachmaninov hade enormt stora händer samtidigt som han var en fantastiskt virtuos pianist. Han är också en av få kompositörer som betraktas som klassiska mästare vars egna spel finns inspelat.


Rachmaninov dog 1943 och fick aldrig uppleva fördelen med att komponera och greja musik under den tid vi nu lever i. Idag kan som bekant vem som helst göra relativt avancerade inspelningar bara med en vanlig laptop. De bästa datorerna att spela in musik på tillverkas av Apple, och det vet det multinationella företaget förstås väl om själva för de tar ordentligt betalt för sina produkter. Men det går att få de billigare genom att köpa begagnat. Att köpa en begagnad laptop från en privatperson innebär dock vissa risker. Vem vet om datorn klappar ihop inom kort och vad gör du i sådana fall när du inte har någon garanti? Lösningen är att köpa en begagnad dator från en återförsäljare som går igenom alla datorer såpass noggrant innan de säljer dem att de vågar ge 12 månaders garanti, som mResell. Hos dem kan du köpa macbook billigt, med garanti som innebär att mResell åtar sig att laga eller ersätta dig om det skulle vara så att datorn du köpte från dem går sönder inom garantitiden.

Otrolig räckvidd

Om du inte ens är grundligt insatt i musik eller hur pianon ser säger det dig kanske inte så mycket att Rachmaninov utan problem kunde ta ett F med tummen och B en oktav högre upp med lillfingret. Med samma hand. Det är makalöst i sig. Att han dessutom hade en musikalisk talang utöver det vanliga gjorde honom till en superstjärna. Redan under perioden då han var yrkesverksam talade man om honom i samma ordalag som Prokofiev, Tchaikovsky, Stravinsky och andra stora ryska kompositörer. Till skillnad av mängder av sina landsmän gav hans framgångar honom råd att leva stora delar av sitt liv utomlands. Mestadels i engelsktalande länder, ett språk han aldrig bemödade lära sig. Han trivdes tydligen med att leva relativt isolerat.

Hans naturbegåvning förde dock inte bara gott med sig. Såhär efter hans död misstänker man dock att hans stora händer var konsekvensen av en sjukdom. Marfans syndrom, en ärftlig sjukdom som kan leda till alla möjliga symptom. Däribland stora händer, uppenbarligen. Rachmaninov plågades också av ryggont och artrit.